Workshops

Tijdens het festival kun je aanschuiven bij workshops, zelf ‘maken’ of je laten verwonderen. De workshops worden mede mogelijk gemaakt door onze makers: bedrijven en onderwijsinstellingen uit de regio. We verwachten ongeveer 30 workshops, maar nog niet alles is bekend. Deze pagina vullen we steeds aan.

Alle activiteiten zijn ingedeeld op basis van drie thema’s: Duurzaamheid , Uitvinden Icoon uitvinden, Vakmanschap .

We kunnen niet zonder techniek! 

Heb je je altijd al afgevraagd hoe materiaal van staal of aluminium bewerkt kan worden, of hoe je iets tot een duizendste van een millimeter kunt bewerken en zelfs meten? Kom dan naar onze workshop.

Maker: Machine Fabriek Elburg
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

Alles is Techniek Stand

Overal wifi, lekker warm douchen en stroom in je telefoon. Vakmensen zorgen ervoor dat het werkt. Zonder techniek staat de wereld stil. Wil jij hiermee kennismaken? Kom dan naar onze Alles is Techniek Stand. Ga aan de slag met spannende opdrachten. Kraak een kluis, puzzel met zonne-energie en soldeer pijpen met de vlammen van een brander!

Maker: Techniekstand Noord en IWNO&F
Leeftijdscategorie: 8 – 12 jaar, 12 – 16 jaar
Icoon vakmanschap

Maak kennis met industrieel programmeren

In deze DOE opdracht leer je om je eigen industriële softwareprogramma te schrijven en te testen.

Maker: Robertpack Industrial & Packaging Equipment B.V.
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon uitvinden

Melting

Maak kennis met een gigantische bromtol die speelt met beweging, licht, geluid én jouw zintuigen! Door gezichtsbedrog lijkt het oppervlak van de bromtol te stromen en te smelten. Hoe deze animatie ontstaat? Het heeft alles te maken met het weglaten van informatie. Nieuwsgierig? Kom langs en ontdek het zelf.

Maker: Gertjan Adema
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon uitvinden

Help Bruno de Ijsbeer

Onze levensechte ijsbeer heet je welkom in ons authentiek ketelhuis met allerlei technische installaties. Waarom een ijsbeer? Ontdek het bij de grote 3D-watertafel met een reliëfkaart van Nederland. Deze laat zien wat er gebeurt met je woonplaats én Nederland als het gebied van de ijsbeer smelt. Weet jij hoe we dit kunnen voorkomen?

Maker: BREiNN
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon duurzaamheid

Leren lassen!

Leer (TIG) lassen onder begeleiding van lasser Theo! Ontdek de precisie en vaardigheid van dit vakmanschap binnen de metaalbewerking. Samen met Theo ga je aan de slag om een klein maar uitdagend werkstukje te creëren. Zo leer je de basisbeginselen van het lassen én heb je straks een tastbaar resultaat om trots op te zijn.

Maker: Cappellen Gitaren
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

Zwolle des Lumières

Kom naar onze workshop en laat je creativiteit de vrije loop! We werken aan een geweldig kunstwerk dat een iconisch beeld van Zwolle laat zien. Tijdens het festival kun jij jouw eigen ideeën toevoegen aan de projecties op dit kunstwerk. Ontdek hoe we samen duurzaamheid en creativiteit vieren, terwijl we een spannende toekomst bouwen!

Maker: Windesheim, Industrieel Product Ontwerpen
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon uitvinden

Bouwen met een legomaster

Altijd al eens willen bouwen met een echte LEGO master, bekend van tv? Ga de uitdaging aan en bouw een indrukwekkende Duplo knikkerbaan van start tot finish, met een verrassende extra opdracht onderweg. Bovendien krijg je de kans om te kijken of je slimmer bent dan de LEGO Smart Game.

Maker: Citroengeel
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon uitvinden

Escaperoom ‘Het atelier van Da Vinci’

Red één van de laatste uitvindingen van Leonardo da Vinci! Het atelier van Da Vinci is omgetoverd tot een spannende escaperoom waarin je de code moet kraken voor eeuwig duurzame energie. Ontrafel de best bewaarde geheimen van het atelier met technische puzzels. Laat je hersens flink kraken!

Maker: Antea Group
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden, 12 – 16 jaar
Icoon duurzaamheid

Onze buurt is weer van ons!

Vind jij dat er teveel auto’s door jouw wijk rijden? Mis je een goede plek om na schooltijd te chillen met vrienden? Zijn er mogelijkheden om buiten te sporten? Maak kennis met urban innovation. Als je mooie ideeën hebt voor de leefbaarheid van wijken, dan ben je bij deze workshop aan het juiste adres. Ontdek de techniek achter het ontwerpen van een wijk.

Maker: Windesheim, lectoraat Urban Innovation
Leeftijdscategorie: 8 – 12 jaar
Icoon duurzaamheid

Maak een windgong!

Ontdek de veelzijdigheid van de metaalsector terwijl je je eigen unieke windgong maakt van verschillende metalen onderdelen! Ervaar de kracht van het materiaal en ontdek dat met de juiste gereedschappen en machines alles mogelijk is.

Maker: OBM Oost i.s.m. Deltion College
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

Maak je eigen ballon raket auto of hijstafel!!

Maak jij de snelste raketauto of de sterkste hijstafel? Ontdek de kracht van vloeistofdruk en de power van samengeperste lucht! Binnen 15 minuten maak jij je eigen coole werkstuk; de ballon raketauto of de hydraulische hijstafel. Beide mag natuurlijk ook!

Maker: Windesheim, Werktuigbouwkunde
Leeftijdscategorie: 8 – 12 jaar
Icoon uitvinden

Schilderen, spuiten of behangen

Wil jij de wereld mooier maken met kleur en patronen? Stap dan eens in de wereld van de schilder. Kom virtueel verfspuiten, bekleed een wand met behang óf schilder zo strak mogelijk.

Maker: Schildersvakopleiding Zwolle
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

Jouw introductie in AI

Zie en leer van alles over AI. Kom naar onze workshop waarin je een gedicht, een verhaal of een lied leert maken met behulp van generatieve AI. Je maakt kennis met tools als Verse by Verse. Deze workshop start ieder uur tussen 10.00u en 15.00u.
Naast onze workshop kun je altijd langskomen bij onze demo. Hierin laten we je zien hoe je een afbeelding, een video of een animatie kunt maken met behulp van generatieve AI. Dit doen we in DALL·E en soortgelijke programma’s.

Maker: Windesheim, lectoraat Digital Business & Sociaty
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon uitvinden

Bedenk je eigen LEGO eend

Koop je iets van LEGO, dan krijg je een doos, losse blokjes en een handleiding. Maar nu ga je zelf een LEGO item maken! Een eend om precies te zijn. Ontwerp je eigen LEGO eend, maak een werkinstructie en test of alles klopt door iemand anders jouw ontwerp te laten bouwen. Makkie, toch? Of misschien niet…

Maker: Viro
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon uitvinden

Infrastructuur is meesterschap

Kom kennis maken met de Infrastructuur. Bestuur een shovel, leg een straatje, bouw een brug en monteer een leiding! Samen houden we Nederland bereikbaar. Kom bij ons langs en ga aan de slag.

Maker: GOA | InfraVak | Windesheim | Deltion
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

Maak van een koperen leiding een zaklampje

Maak je eigen zaklampje van een koperen leiding. Normaal stroomt hier water door, maar nu mag jij ermee aan de slag. Naast een koperen leiding, krijg je batterijen, een lampje, knelkoppeling en klein materiaal. Het lampje mag je na afloop mee naar huis nemen.

Maker: Unica
Leeftijdscategorie: 8 – 12 jaar
Icoon vakmanschap

Beleef de bouw!

Op het Bouwplein kun je in VR door een bouwwerk lopen en ervaar je alles wat met bouwen te maken heeft. Ook kun je zelf aan de slag als timmerman of metselaar. Een insectenhotel bouwen, of een heuse modelwoning in elkaar zetten!

Maker: Vrienden van de Bouw, Nijhuis Bouw, Van Wijnen, Deltion College, OVG
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

Peperbus

Iedereen kent hem wel, ‘de Zwolse Peperbus’. Hoe leuk is het dan dat je je eigen metalen peperbus kunt vouwen? Om het dan nog iets specialer te maken kun je hem personaliseren door middel van een metalen naamplaatje, met uiteraard jouw naam erop. Onder begeleiding kun je het zelf gemaakte naamplaatje aan de Peperbus vast lassen.

Maker: Zuidberg
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

Stap in de unieke mobiele opnamestudio van Protoon Music en werk met de Protoon Music Box!

Componeer met andere deelnemers razendsnel en op zeer innovatieve wijze jullie eigen muziekstuk. Je stuurt zelf de opnames aan, speelt de muziek in en bepaalt de opbouw van de muziek. Hiervoor hoef je niet achter de computer te zitten, je bent juist in beweging! Deze speciale techniek werkt met beeldherkenning/QR codes. Je kan componeren met instrumenten, je stem, of een geluid dat je ter plekke opneemt (een krakende deur of een druppelende kraan). Jouw gemaakte muziekstuk kun je naderhand online downloaden. Deze activiteit start om 10.30, 11.30, 13.30 en 14.30.

Maker: Protoon music
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon uitvinden

Maak een circulaire lamp!

Ontdek hoe je met dvd-hoezen, dvd’s en single vinylplaten een unieke lampenkap maakt. Nadat je jouw creatieve ontwerp hebt gemaakt, monteer je de lampenkap op een oude lampenstandaard. Als je wilt, kun je zelfs je eigen oude nacht- of staande lamp meenemen om op te knappen! Deze workshop is het resultaat van een samenwerking tussen Stichting Kringloop Zwolle en het Cibap, via het circulaire netwerk WaardeRing.

Maker: WaardeRing in samenwerking met Cibap
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon duurzaamheid

Ontdek de Magie van Decor!

Stap in de wereld van decorontwerp tijdens onze workshop. Leer het ambacht van decorbouw en ontdek hoe je met decor bezoekers meeneemt naar andere werelden, zoals een kasteel in een theaterstuk of een schatkamer in een escaperoom. Doe mee aan deze superleuke workshop! Zaag, timmer, schilder en bouw om een saaie plek om te toveren tot een magisch natuurparadijs. Laat je fantasie gaan en maak bomen, insecten en reuzenpaddenstoelen alsof ze echt lijken!

Maker: Cibap vakschool voor vormgeving
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

Scania in het klein

Je hebt er vast wel eens een zien rijden: een Scania vrachtwagen! Maar voordat deze de weg op kan, werken er in Nederland meer dan 4.000 mensen, op verschillende locaties, samen aan de bouw hiervan. En nu heb jij de unieke kans om dit zelf in het klein ervaren! Wat vind jij het leukst? Rijden op de heftruck, sleutelen aan de vrachtwagen of met de robot werken? Kom er achter bij het Makersfestival: Scania in het klein!

Maker: Scania
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon duurzaamheid

Robot Brain Game

Stap in het brein van een robot! Leer hoe een robot kijkt, voelt, ruikt en denkt! Bij ons krijg je niet alleen een kijkje in de technologie achter robots, maar ervaar je het ook zelf. Laat je verrassen door de wereld van robotica!

Maker: Robertpack Industrial & Packaging Equipment B.V. en Techlab Zwolle
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon uitvinden

Hout branden

Maak jouw eigen kunstwerk in hout. Hoe? Met een brander! Schets een figuurtje op het hout en breng met een brander jouw ontwerp tot leven door je figuur in te branden. Leuk, leerzaam én je hebt een tastbaar resultaat.

Maker: Techlab
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

Basiscursus meubelmaken

Cursisten die de basiscursus meubelmaken doen demonsteren een aantal vaardigheden met verschillende gereedschappen.

Maker: Meubelmakerij Theunis en Theunis / Techlab
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

Moeren poppetje

Bouten en moeren worden vaak gebruikt om werkstukken stevig aan elkaar te bevestigen. Bij ons kun je ze omtoveren tot een leuk poppetje! Kom langs en laat je verbeelding de vrije loop terwijl je een uniek figuurtje creëert met bouten en moeren.

Maker: Techlab
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

Windenergie

Windenergie is een bron van schone energie die steeds populairder wordt. Het gebruikt de kracht van de wind om elektriciteit op te wekken. Maar hoe bouw je eigenlijk een efficiënte windmolen? Bij ons kun je experimenteren en verschillende modellen bouwen en testen. Zo ontdek je wat het beste werkt en hoe je optimaal gebruik kunt maken van de wind.

Maker: Techlab
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon duurzaamheid

Codey Rocky

We dromen al lang van compleet zelfrijdende auto’s en met de opkomst van elektrische voertuigen gaat het al hard die kant op. Met Codey Rocky kun je dit concept op kleine schaal programmeren. Laat Codey Rocky soepel en zonder botsingen navigeren met behulp van de Scratch programmeertaal. Ontdek het zelf!

Maker: Techlab
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon uitvinden

Drone vliegen

De stuurvlieg, onbemand vliegtuig of spieddar. We hebben het over drones! Ze heten zo omdat ze o.a. worden ingezet om informatie te verzamelen, pakketjes te bezorgen, hulpdiensten te helpen of sportwedstrijden te filmen. In onze Arena kun je zelf oefenen en ontdekken hoe het staat met jouw vliegskills.

Maker: Techlab
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

3D Pokémon puzzel

Maak je eigen unieke 3D Pokémon puzzel van metaal! De puzzel bestaat uit plaatwerkonderdelen die we samen met jou in elkaar zetten. Bekijk vervolgens hoe jouw 3D puzzel aan elkaar wordt gehecht met behulp van een lasproces. Uiteraard gaat deze puzzel met jou mee naar huis. Onze stand is de plek waar plaatwerk en profielconstructie samen komen. Kom langs, en laat je betoveren door de wereld van staal.

Maker: Tosec BV
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

Van Dromer tot Maker: #MakerGram | Apps-Bouwen is voor Iedereen!

Wie zegt dat je een computerexpert moet zijn om apps te bouwen? Ontdek hoe leuk en toegankelijk het is terwijl we samen #MakerGram, een Instagram voor makers, tot leven brengen.

Maker: Kobeon
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

Aanklooien met de MAAK-koffer

Altijd al eens willen proberen hoe een soldeerbout werkt? Of wil je een kunstwerk maken met een hamer en spijkers? Kom dan langs bij het MAAK-punt van Stadkamer, want daar kun je van alles uitproberen. We hebben MAAK-koffers waarmee je kunt klooien, experimenteren en natuurlijk maken. Je kunt aan de slag met o.a. een lijmpistool, soldeerbout, draadtang én de altijd populaire 3D pen.

Maker: Stadkamer
Leeftijdscategorie: 8 – 12 jaar
Icoon vakmanschap

Verken de nieuwste ontwikkelingen in zorgtechnologie

Een appel schillen met één hand? Probeer het zelf! Ontdek bij ons verschillende innovatieve hulpmiddelen in de zorg, zoals een speciale appelschiller die hiervoor ontworpen is. Schil jij de langste appelschil? Of leer hoe je mensen in beweging krijgt met een unieke VR-ervaring. Voel de muziek en het ritme dankzij de Beat Saber. Kortom, stap in de wereld van de zorgtechnologie.

Maker: Technologie en zorg academie
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

Remeha Challenge

Hoe technisch ben jij? En hoe snel? Kom dat ervaren bij de Remeha Challenge. Na een korte uitleg mag jij zelf een verwarmingsketel in elkaar zetten. Laat zien hoe snel en goed jij dit kunt! Na deze challenge weet jij precies hoe een ketel in elkaar zit.

Maker: Remeha
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

Maak kennis met techniek

Met onze workshops laten we zien hóe leuk techniek is. Ook vertellen we je graag over de nieuwste, duurzame ontwikkelingen op het gebied van verwarming. Ben je nieuwsgierig naar de (installatie)techniek en wil je weten wat je daar allemaal mee kunt? Kom dan naar onze gave Breman Academy en laat je verrassen.

Maker: Breman Academy
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

Maak een LED-kaart

Maak je eigen lichtgevende kaart met een zelf geplakte elektronische schakeling.

Maker: Windesheim, Elektrotechniek
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon uitvinden

Elektronisch muziekinstrument

Soldeer zelf een heel bijzonder elektronisch muziekinstrument.

Maker: Windesheim, Elektrotechniek
Leeftijdscategorie: 8 – 12 jaar, 12 – 16 jaar
Icoon vakmanschap

Maak je eigen kunstwerk!

Wil jij op een unieke en bijzondere manier een kunstwerk maken? Met behulp van het veelzijdige computerprogramma Scratch kan iedereen, ongeacht leeftijd of ervaring, een ware kunstenaar worden! Ontdek de wereld van programmeren terwijl je jouw eigen schilderij creëert.

Maker: Windesheim, HBO-ICT
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon vakmanschap

BROSHUIS-bouwers gezocht

Ben jij creatief met LEGO Technic en wil je graag weten wat trailerbouw inhoud? Kom dan langs op onze stand.

Maker: Broshuis BV
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon uitvinden

Autobanden recyclen met Dr. Rubber

Oh nee! De autoband van Dr. Rubber is kapot. Kun jij helpen om van de kapotte band weer een gloednieuwe te maken? Ga aan de slag en speel gave spellen in het laboratorium van Dr. Rubber. Help bijvoorbeeld mee met het recyclen van autobanden van Lego, maak een zieke band beter met een tablet of race met banden. Haal jij de finish?

Maker: Windesheim, Kunststoftechnologie
Leeftijdscategorie: 8 – 12 jaar
Icoon duurzaamheid

Programmeer je eigen robot met stiften!

Kun jij programmeren? Ja hoor! Iedereen kan het met één van de meest innovatieve programmeerbare robots ter wereld. Teken lijnen en kleurcodes en de robot volgt precies jouw uitgestippelde parcours. Een laagdrempelige manier om kennis te maken met programmeren, voor jong én oud!

Maker: Windesheim, Lerarenopleidingen Technisch Beroepsonderwijs
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon uitvinden

Cardboard City

Bij de workshop Cardboard City gaan we aan de slag met karton – héél véél karton (en andere restmarialen) – om gezamenlijk aan een grote stad te bouwen. Kom even langs of blijf uren hangen, dat is aan jou!

Maker: Coen Bouwstra – Beeldmaker
Leeftijdscategorie: 8 – 12 jaar
Icoon duurzaamheid

Sleutelhangers maken

Hoe maak je van afval weer iets moois? Tijdens de workshop van Roestug kom je er achter hoe je van versleten buitenbanden een mooie sleutelhanger kan maken.

Maker: Roestug
Leeftijdscategorie: Alle leeftijden
Icoon duurzaamheid