Programma vo-2daagse

Het exacte programma van de vo-2daagse zijn we nog aan het bepalen. Op deze pagina vind je meer informatie over hoe het programma er in concept uit gaat zien. Later volgt meer informatie.

Vo-2daagse

Tijdens de vo-2daagse ligt de focus op maken. Hierdoor ervaren leerlingen zelf hoe leuk Techniek en Technologie is en wat ze ermee kunnen. We bieden verschillende workshops aan waarin ze kunnen experimenteren, bevragen en onderzoeken en waarin jongeren ervaring opdoen in een technisch cultureel maakproces.

Dit alles binnen het jaarthema Meesterschap dat we tijdens de 2daagse vertalen als groei. Gedurende de twee dagen laten de producten van de workshops in drie programmalijnen groei zien. Groei ontstaat in de lijnen creatie, maken en doorontwikkelen van verschillende producten. Leerlingen maken samen (zichtbaar) meesterschap. De producten die leerlingen maken tonen we op de zaterdag van het Makersfestival. In de voorbeelden hieronder zie je hoe we deze programmalijnen toepassen in een workshop. 

Voorbeeld 1: Zuiveringsinstallatie

Vo-dag 1: creatie en maken
Ontwerp een waterzuiveringsinstallatie, verzamel materialen en start met de bouw.

Vo-dag 2: maken en doorontwikkelen 
Maak de installatie af, bedenk hoe hij nog beter kan en hoe bezoekers hier zaterdag het beste water kunnen tappen. Wat is hier nog voor nodig?

Festival-dag 3: Makersfestival 
Bezoekers tappen drinkwater op het festival.

Voorbeeld 2:
Theaterdecor

Vo-dag 1: creatie en maken
Ontwerp een theaterdecor met het thema ‘Meesterschap’. Start met de bouw.

Vo-dag 2: maken en doorontwikkelen
Maak het decor af, denk ook aan licht en geluid.

Festival-dag 3: Makersfestival
Theaterstudenten improviseren een theaterstuk rondom het thema ‘Meesterschap.

Voorbeeld 3:
Raceauto

Vo-dag 1: creatie en maken 
Ontwerp een raceauto die op het parcours past.

Vo-dag 2: maken en doorontwikkelen
Maak de raceauto af en oefen op het parcours.

Festival-dag 3: Makersfestival  
Bezoekers van het festival kunnen racen in de auto’s. Wie is het snelste? Wie wint de prijs?

Voorbeeld raceauto
Onze aanpak

De vo-2daagse organiseren we op 14 en 15 maart 2024 voor het eerst. Onze focus ligt op een goed programma en we gaan hiermee voor kwaliteit. Het aantal plekken voor deelname met leerlingen is hierdoor beperkt. Je kunt je niet meer aanmelden voor de vo-2daagse in 2024. Wil jij met leerlingen (klas 1/2 pro-vwo) aansluiten in 2025 deelnemen? Stuur dan een e-mail naar info@makersfestivalzwolle.nl.

Financiële bijdrage 

Alleen met voldoende externe bijdrages in de vorm van financiën en materialen kunnen wij deze dagen organiseren. Alle grote en kleine bijdrages helpen. Wij vragen dan ook aan deelnemende scholen een financiële bijdrage als dit mogelijk is. Het richtbedrag hiervoor is €7,50 per leerling.