Info voor je doe-activiteit

Het festival is voor iedereen, van 8-88 jaar. Maar we willen met name kinderen en jongeren tussen 8 en 18 jaar inspireren en enthousiasmeren voor techniek & technologie. Dit jaar organiseren wij voorafgaand aan het Makersfestival Zwolle op zaterdag 16 maart de vo-2daagse op 14 en 15 maart voor leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Bezoekersaantal

Vo-2daagse op 14 en 15 maart
Tussen 100 en 300 leerlingen per dagdeel. In totaal minimaal 400 leerlingen tot maximaal 1000.

Zaterdag 16 maart
Verwacht aantal bezoekers maart 2024: 2600
In 2023 ruim 2.400. Van dit aantal was:

 • 6 % <8 jaar
 • 41% tussen 8 & 12 jaar
 • 13% tussen 12 & 16 jaar
 • 40% >16 jaar
Activiteit tijdens de vo-2daagse

Tijdens de vo-2daagse vertalen we het jaarthema Meesterschap als groei en dat ontstaat gedurende deze twee dagen. Groei ontstaat in de programmalijnen creatie, maken en doorontwikkelen van verschillende producten. Leerlingen maken samen (zichtbaar) meesterschap. De producten die leerlingen maken tonen we op de zaterdag van het Makersfestival. Op deze pagina vind je de programmalijnen terug in drie verschillende voorbeelden. Wil je hier een bijdrage aan leveren? Geef dit dan aan in het aanmeldformulier. Wij denken vervolgens met je mee over de activiteit. Dit hoef je niet alleen te doen!

Doorlopende activiteit

Bezoekers kunnen deelnemen aan activiteiten die ze waarschijnlijk van te voren al hebben uitgezocht. Doorlopende activiteiten passen goed bij het festival. Op de zaterdag hebben we geen standaard programmering. In het aanbod maken onderscheid in de doelgroepen:

Vo-2daagse

Leerlingen van het voortgezet onderwijs, jaar 1 en 2, van pro t/m vwo. 

Zaterdag 16 maart

 • 8-12 jaar
 • 12-16 jaar
 • 16 jaar en ouder

Wij raden je aan bij het ontwerp van je activiteit te kiezen voor een van deze doelgroepen.


De informatie hieronder geldt voornamelijk voor het festi
val op de zaterdag.

Doelgroepen – wat kun je doen?
 • Doelgroep 8-12 jaar: verwonderen, enthousiasmeren, assembleren, ontwerpen, uitvinden, ontdekken werken met gereedschap 
 • Doelgroep 12-16 jaar: verbreden oriëntatie, eigen talenten ontdekken > is dit iets voor jou? Verbinding actualiteit, vraagstukken/dilemma’s oplossen, beroepsbeelden uitdragen 
 • Doelgroep 16 en ouder: verdiepen van oriëntatie aansluitend op 12-14. Betrek zoveel mogelijk alle bezoekers in je workshop. Beroepsbeelden uitdragen en opleidingen aan koppelen. 
 • Daag groepen/ families uit om samen aan het werk te gaan. 
Duur workshop

Dit is afhankelijk van de doelgroep voor wie je de activiteit geeft. Kinderen tussen 8 en 12 jaar hebben een kortere spanningsboog dan jongeren tussen 12 en 16. Probeer als richtlijn 20 minuten aan te houden. Het kan zijn dat de ene bezoeker langer bezig is met de activiteit dan de andere.

Aantal deelnemers in je workshop

Het aantal deelnemers en dus het aantal plekken bepaal je zelf. Denk erover na hoeveel deelnemers je tegelijk aankunt. Let hierbij op dat de activiteit doorlopend beschikbaar is en dat deelnemers in verschillende fases van de opdracht kunnen zitten. 

Hoeveelheid workshopmateriaal

Bezoekers kunnen zich aanmelden voor een van de twee dagdelen, ochtend van 9.30 – 13.00 uur of middag van 13.00 – 16.30 uur. Afhankelijk van het aantal activiteiten stellen we het maximale bezoekersaantal vast. We zetten dan ook een maximaal aantal op de ochtend en de middag.

Zo heb jij goed in beeld hoeveel bezoekers je kunt verwachten waardoor je kunt berekenen hoeveel workshopmateriaal je nodig hebt. Liever teveel dan te weinig. We krijgen teleurgestelde reacties terug van bezoekers als een workshop niet meer beschikbaar is omdat de materialen op zijn.

Inhoudelijk

Kan jij in je activiteit een haakje vinden naar Meesterschap? Ons streven is op het Makersfestival de breedte van Techniek weer te geven. Vandaar de inhoudelijke lijnen:

• Duurzaamheid/circulariteit

• Vakmanschap

• Uitvinden

Wij vragen je de activiteit te laten aansluiten op een van deze lijnen binnen het jaarthema Meesterschap. Deze lijnen voeren we door in de in de programmering van het festival. Check pagina inhoudelijke lijnen voor meer uitleg.

Maak waar wat je schrijft

In het aanmeldformulier laat je een omschrijving achter van je activiteit. Deze kun je tot februari nog aanpassen. Zorg ervoor dat wat je schrijft ook daadwerkelijk biedt op het festival.

Locatie en praktische info

Locatie: Voormalig Philips terrein, Ceintuurbaan 15 in Zwolle

Datum & tijd: 16 maart 2024, van 9.30-16.30uur. 

Catering: tijdens het festival krijg je van ons te eten en drinken.

Benodigde faciliteiten: wij regelen de voorzieningen voor je. Denk aan tafels, stoelen ed. Materialen die je nodig hebt voor je activiteit neem je zelf mee.