Jonas (10): ‘Nu wil ik écht uitvinder worden.’

‘Wat wil je later worden, Jonas?’ ‘Uitvinder’! De 10-jarige Jonas uit Zwolle was er vorig jaar bij tijdens de allereerste editie van het Makersfestival. Hij was al gek op uitvinden, maar ‘nu nog veel meer’! Jonas volgde die dag verschillende workshops en is nu, driekwart jaar later, nog steeds razend enthousiast. We blikken samen terug.

Jonas was niet geheel toevallig beland op het festival. Vader Sander stond er ook met een workshop vanuit ingenieursbureau VIRO. En dat was niet de minste workshop; de zogenaamde ‘spaghetti workshop’. Als je geweest bent weet je het vast nog: hier moest je met 20 marshmallows en voldoende spaghetti een zo hoog mogelijke toren bouwen.

De leukste workshops

Jonas aan het werk met een 3d penOf Jonas het ook de leukste workshop vond? ‘Nah nee, niet de leukste. Dat was de 3D pen. Hiermee kon je iets in 3D tekenen. Ik maakte de letter J en mocht die mee naar huis nemen.’ Wat nog meer in de tas verdween was een bouwpakketje voor een auto die kon rijden op water en zout. ‘Die heb ik thuis gemaakt en hij reed echt.’ Ook het maken van een zaklamp vond hij een succes. ‘Ja! Dat was bij Unica. Daar stond een vader van een vriendje’.

De wereld handiger maken met techniek

Dus we horen het al, ‘techniek’ is niks onbekends voor Jonas. De kant van het ‘uitvinden’ spreekt hem het meest aan. ‘Ja, ik wil echt uitvinder worden. Maar niet zo’n Willie Wortel hoor!’ Wat zou Jonas dan zoal willen uitvinden? ‘Een hoofdband met paraplu. Het is altijd zo lastig om een paraplu vast te houden. Ik wil er dan eentje ontwerpen die vastzit op je hoofd.’ Maar ook vroeger waren er al concrete ideeën. ‘Toen ik nog klein was wilde ik al een auto bouwen als huis. Zodat je met je huis kon reizen.’ Helaas vergeet Jonas de meeste ideeën ook vaak weer of ‘ik kom erachter dat het dan al bestaat.’

Wij denken dat als je op 10-jarige leeftijd al zo fanatiek bent, er vanzelf een keer een knaller van een idee ontstaat. En daarmee wil Jonas dan iets betekenen voor de wereld. Want zoals hij het zelf mooi verwoordt: ‘Ik wil de wereld handiger maken met techniek en blijer met comedyshows.’ En zo blijkt er dus ineens nóg een passie te zijn! ‘Ja, ik wil ook wel komiek worden. Ik ben gek op Jochem Meijer, ken je hem?’

Robothond Spot

Robothond SpotNog even terug naar het festival. Wat ook is blijven hangen: ‘Robothond Spot! Die was echt super cool.’ Zelf besturen kon helaas niet, maar dat had hij wel dolgraag gewild. ‘Ik zou ‘m dan zo meenemen en Blie-bloop noemen’, lacht hij. Wat hij ook graag had gewild was zelf iets 3D printen, ‘maar dan wel met een super snelle machine’. Want ‘lang’ wachten op het resultaat, dat sprak ‘m minder aan. ‘O ja, en drone vliegen.’ Daar was hij vorig jaar niet meer aan toe gekomen.

Techniek nodig voor creativiteit of creativiteit voor techniek?

Inmiddels is Jonas op dreef want hij toont ook zijn zelfgetekende stripboeken met actiehelden voorop. Met de creativiteit zit het dus ook goed. En dat is handig, want zoals we in het blog van Go-Kids reporter Luna vorig jaar al konden lezen: heb je creativiteit nodig voor techniek, of techniek voor creativiteit?

Jonas dwaalt graag nog even verder af: ‘Ik hou heel veel van ducttape. Ik heb voor mijn verjaardag weleens vier hele grote rollen gekregen. Die zijn nog steeds niet op. En zwaar dat ze waren!’ Jonas maakt er van alles mee. ‘Met ducttape kún je ook echt alles.’ Dus eigenlijk is hij een MacGyver in de dop? ‘Uhm, die ken ik niet.’ Maar dat komt vast nog wel. Een vindingrijke actieheld die alle problemen oplost met ducttape en een Zwitsers zakmes, die natuurkundige kennis combineert met inventief gebruik van huis-tuin-en-keuken spullen ter plekke onder hoge druk aan het uitvinden is… Ook dát is techniek!

Kom jij ook ontdekken en uitvinden?

Wat zou Jonas nog willen zeggen tegen de mensen die nog twijfelen of ze naar het Makersfestival Zwolle gaan? ‘Je MOET echt gaan, want het is écht heel leuk.’

Ook enthousiast geworden? Kom dan ook op 18 maart naar het Makersfestival Zwolle.