Programma

Tijdens het festival kun je de hele dag aanschuiven bij workshops, zelf ‘maken’ of je laten verwonderen. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door onze makers: bedrijven en onderwijsinstellingen uit de regio. Benieuwd wat er allemaal te doen is? Lees het hieronder. Alle activiteiten zijn ingedeeld op basis van drie thema’s: Duurzaamheid, Uitvinden, Vakmanschap. We blijven trouwens steeds aanvullen.

Thema Duurzaamheid

Ontdek alle activiteiten en workshops rondom het thema Duurzaamheid.

Icoon thema Duurzaamheid

Ontwerp je eigen auto!

Bij CeleRacing maken we met een groep middelbare scholieren een auto die zo duurzaam mogelijk is. Tijdens een jaarlijkse internationale wedstrijd nemen wij het dan op tegen allerlei universiteiten. Het is ons doel om volgend jaar een auto te bouwen die nóg duurzamer is en daar kunnen wij jou hulp goed bij gebruiken! Help jij ons om de nieuwe auto te ontwerpen?

Leeftijd: alle leeftijden
Maker: CeleRacing

Worn to be Reborn: REWORN,
ontwerp je eigen tas

Afval bestaat niet, dat bewijzen de studenten van Cibap. Zij vonden het namelijk zonde om oude jeans weg te gooien en bedachten een manier om er een te gekke tas van te maken. En dat kun je tijdens deze workshop zelf gaan doen! Je kunt ‘m helemaal maken zoals je dat zelf wilt, zodat je straks je eigen, unieke tas hebt. Hoe cool is dat?!

Leeftijd: alle leeftijden
Maker: REWORN

Bouw je eigen stad met Cardboard City

Bij de workshop Cardboard City ga je samen met kunstenaar Coen Bouwstra aan de slag met karton – héél véél karton (en andere materialen) – om gezamenlijk aan een grote stad te bouwen. Kom heel even langs of blijf uren hangen, dat is aan jou!

Leeftijd: 8-12 jaar
Maker: Coen Bouwstra

Maak je eigen zaklamp!

Bij de workshop van Unica maak je je eigen duurzame zaklamp! Je gaat aan de slag met een koperbuisje, een knelkoppeling en twee batterijen…

Meer weten? Neem een kijkje op onze website.

Leeftijd: alle leeftijden
Maker: Unica

De volgende makers bieden ook een gave activiteit of workshop aan, daarover volgt later meer informatie: Windesheim – HBO-ICT, TIB, (Thorbecke, Talentstad, de Twijn in Bedrijf), Cargobikes.nl, WaardeRing, BREiNN.

Thema Uitvinden

Ontdek alle activiteiten en workshops rondom het thema Uitvinden.

Icoon thema Uitvinden

Maak je eigen bananen piano of electro-spel met MakeyMakey (Tech4Kids)!

Makey Makey is een uitvinderskit voor in de 21e eeuw! Verander alledaagse dingen in ‘Touchpads’ en gebruik ze om je computer aan te sturen! Koppel een banaan aan de computer. Maak een piano van aluminiumfolie en een echt werkende gamepad van klei of je eigen electro spel.

Leeftijd: 8-12 jaar
Maker: Tech4Kids

Maak je eigen elektronische muziekinstrument met Windesheim!

De opleiding Elektrotechniek van hogeschool Windesheim heeft een leuke workshop voor je in petto… Maak helemaal zelf een bijzonder elektronisch muziekinstrument! Laat je verrassen en verwonderen.

Leeftijd: 8-12 jaar, 12-16 jaar
Aangeboden door: opleiding Elektrotechniek hogeschool Windesheim

Bouw een toren van spaghetti en marshmallows!

Bouw in 10 minuten een toren van spaghetti en marshmallows. Het doel is om 1 marshmallow zo hoog mogelijk bovenop de toren te krijgen. Het is dus heel belangrijk om een goede strategie te bedenken! Als beloning mag je de marshmallows opeten / meenemen en je mag een leuke gadget uitzoeken. Kun jij de hoogste toren bouwen?

Leeftijd: alle leeftijden
Maker: VIRO

Zorgtechnologie is voor iedereen! Welke gadget pas jij toe?

Technologie wordt steeds vaker gebruikt in de zorg. Maar welk soort zorgtechnologie kun je nou het beste inzetten in welke situatie? Bij deze workshop mag jij zelf uitproberen welke coole gadgets jij kan gebruiken! En misschien je ouders, opa of oma ook wel!

Leeftijd: alle leeftijden
Makers: Practoraat Gezondheid & Technologie van het Deltion College en TZA IJssel-Vecht

Maak je eigen kunstwerk!

Wil jij op een bijzondere manier een kunstwerk maken? Met het computerprogramma Scratch kan iedereen een kunstenaar zijn. Maak je eigen schilderij en leer tegelijk ook nog iets over programmeren. En natuurlijk mag je je kunstwerk mee naar huis nemen!

Leeftijd: alle leeftijden
Aangeboden door: opleiding HBO-ICT hogeschool Windesheim

Robot brain game

Ontdek het brein van een robot! Hoe kijkt, voelt, ruikt en denkt een robot? We laten het je zien én ervaren!

Leeftijd: 8-12 jaar, 12-16 jaar
Maker: Robertpack Industrial & Packaging Equipment B.V.

Meet & Greet met Spot!

Maak kennis met onze robothond Spot en kijk wat hij allemaal kan. En kom meer te weten over ons onderzoek naar de Fabriek van de Toekomst!

Leeftijd: alle leeftijden
Makers: Tembo en Perron038

De volgende makers bieden ook een gave activiteit of workshop aan, daarover volgt later meer informatie: Windesheim Industrieel Product Ontwerpen, Fiberneering, Thorbecke technasium, Techlab Zwolle.

Thema Vakmanschap

Ontdek alle activiteiten en workshops rondom het thema Vakmanschap.

Icoon thema Vakmanschap

Bouw een fiets!

Bij Roestug beginnen we de dag met een kaal fietsframe en bouwen dit stap voor stap, onderdeel voor onderdeel, op tot een complete fiets. Stap één; het frame heeft wat kleur nodig, en die kies je zelf! We hopen aan het eind van de dag een complete, werkende, unieke fiets te hebben. Dankzij alle makers natuurlijk. Doe je mee?

Leeftijd: alle leeftijden
Maker: Roestug

Maak kennis met techniek

Met onze workshops laten we zien hóe leuk techniek is. Ook vertellen we je graag over de nieuwste, duurzame ontwikkelingen op het gebied van verwarming. Ben je nieuwsgierig naar de (installatie)techniek en wil je weten wat je daar allemaal mee kunt? Kom dan naar onze gave Breman Academy en laat je verrassen.

Leeftijd: alle leeftijden
Maker: Breman Academy

Maak een hydraulische schaarlift en ontdek de techniek!

Maak kennis met de opleiding Werktuigbouwkunde van hogeschool Windesheim, door tijdens deze workshop je eigen hydraulische schaarlift te maken en te ontdekken hoe deze werkt.

Leeftijd: alle leeftijden
Aangeboden door: opleiding Werktuigbouwkunde van Windesheim

Remeha Challenge

Durf jij de uitdaging aan om te laten zien hoe technisch en hoe snel jij bent? Doe dan mee aan de Remeha Challenge! Wat moet je doen? Plaats de onderdelen op de juiste manier terug in de CV-ketel. Kan jij dit op een goede en snelle manier doen?

Leeftijd: alle leeftijden
Aangeboden door: Remeha

Virtueel verfspuiten en glas snijden

Iedereen kan een kleurtje aanbrengen, maar schilderen is een vak voor mensen met een vaste hand. Iedereen kan glas snijden, maar de schilder moet het tot op de millimeter kunnen. Wil je dit ook leren? Kom dan naar onze workshop!

Leeftijd: alle leeftijden
Maker: Schildersvakopleiding Zwolle & Hardenberg

Alles is Techniek Stand

Overal wifi, lekker warm douchen en stroom in je telefoon, vakmensen zorgen dat het werkt. Zonder techniek staat de wereld stil. Wil jij daar alvast kennis mee maken? Kom dan naar onze Alles is Techniek Stand!
Ga aan de slag met spannende en technische opdrachten. Kraak een kluis, puzzel met zonne-energie en soldeer pijpen met de vlammen van een brander! Zien we je daar?

Leeftijd: 10-15 jaar
Maker: Wij Techniek

Workshop hacken met nepmails

Kom naar onze hackworkshop en leer hoe je nepmails herkent en vermijdt. Phishing is een veelvoorkomende manier waarop mensen worden misleid via email, maar jij kunt jezelf beschermen door te weten hoe het werkt. Tijdens de workshop ga je zelf een nepmail ontwikkelen en versturen.

Hoe makkelijk is het om iemand voor de gek te houden? Word de expert in hackbescherming en volg onze workshop!

Leeftijd: 12-16 jaar
Aangeboden door: opleiding HBO-ICT van Windesheim

Ontwerp je eigen oplegger!

Dagelijks worden er o.a. grote machines, zeecontainers en windturbine onderdelen vervoerd met onze opleggers. Hier is een slim ontwerp voor nodig! Denk jij met ons mee? Bij ons ontwerp en bouw jij een oplegger van technisch lego die de vracht kan vervoeren én gemakkelijk onder viaducten doorrijdt!

Leeftijd: 12-16 jaar
Maker: Broshuis

Voorstelling Wakkerland

Wakkerland is een modern sprookje over een dromerig en moedig kind dat strijdt voor de natuur. In het decor vol visuele verrassingen luistert het publiek via een koptelefoon naar een spannend, theatraal hoorspel waarin Wakkerland tot leven komt.

Leeftijd: 8-12 jaar
Maker: Theater Sonnevanck

Bruggenbouwer

Wie bouwt de brug met de grootste overspanning?

Leeftijd: Alle leeftijden
Aangeboden door: opleiding Civiele Techniek van Windesheim

Bouw je eigen solar ventilator!

Je gaat een ventilator maken die op zonne- energie draait. De solar ventilator gaat draaien zodra er zonlicht op het zonnepaneel valt.
Je gaat de volgende vaardigheden oefenen: solderen, draad buigen, schroeven, tekening lezen.

Deze korte praktijkopdracht laat zien hoe leuk techniek is en wat je er eigenlijk allemaal mee kunt. Techniek is overal om ons heen en veel toegankelijker dan je misschien denkt. Wil je na deze praktijkoefening meer doen met techniek? Informeer eens naar onze opleidingsmogelijkheden en maak de switch naar werken in de techniek. Switch naar Techniek helpt je daar graag bij!

Leeftijd: Alle leeftijden
Maker: Switch naar Techniek

De volgende makers bieden ook een gave activiteit of workshop aan, daarover volgt later meer informatie: OVG, Nijhuis Bouw, Breman Academy, Wensink Automotive, OBM Oost, Redlock Puzzles (Zwinc), Robert Pack.