Makersprojecten

Makersprojecten

De Makersprojecten zijn verdiepende leertrajecten in projectvorm voor het voortgezet onderwijs. Speciaal voor het Makersfestival Zwolle zijn vijf projecten ontwikkeld, die uitgevoerd gaan worden door leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Via de methode van Project Based Learning (PBL) werken leerlingen in zes weken tijd toe naar een product, activiteit of presentatie voor het Makersfestival op de zaterdag. Hierbij worden ze begeleid door vakmensen en studenten van vakopleidingen, in een meester-gezel-leerling-constructie. De Makersprojecten bestaan uit onderzoeken, bedenken, organiseren, samenwerken en maken.

Deze Makersprojecten worden uitgevoerd voor het Makersfestival:

Mega Muziekinstrument

Mega Muziekinstrument

Leerlingen bouwen aan een megagroot muziekinstrument waar de bezoekers van het Makersfestival op kunnen spelen. Ze werken met constructiematerialen, keukengerei, en wat er maar verder te bedenken valt. Op het Makersfestival op zaterdag gaan daar heel veel mensen van genieten.

Samenwerken, onderzoeken, muzikaliteit, creativiteit, materiaalkennis, bouwen, publieksbegeleiding.

Koken met Saeed

Koken met Saeed

Saeed Wereldkeuken werkt met statushouders die koken voor groepen, en zo werken aan hun ondernemerschap en integratie. De koks in de keuken van Saeed komen uit allerlei landen. Leerlingen ontwerpen samen met hen het menu, maken kennis met de smaken van de internationale keuken en gaan het eten verzorgen op het Makersfestival op zaterdag.

Samenwerken, onderzoeken, eten bereiden, productkennis, foodpresentatie, smaakontwikkeling, cultuurkennis, verkoop.

Mega Knikkerbaan (kinetische baan)

Mega Knikkerbaan (kinetische baan)

Leerlingen bouwen een gigantische knikkerbaan in één van de hallen van de Makersfabriek. Ze werken op steigers en gebruiken allerlei materialen uit de wereld van de techniek. De baan wordt gebouwd onder begeleiding van het bedrijf Ro-Enzo. Op het Makersfestival op zaterdag genieten de bezoekers van deze megabaan.

Samenwerken, onderzoeken, creativiteit, kinesthesie, materiaalkennis, bouwen, publieksbegeleiding.

Inrichting van de openbare ruimte

Inrichting van de openbare ruimte

Leerlingen denken in dit Makersproject mee over deze herinrichting van de openbare ruimte van Het Noorderkwartier. Ze gaan het gebied in, doen onderzoek naar beweging & sport en met alle informatie bouwen ze vervolgens een maquette van hun ideeën over hoe dit gebied eruit moet gaan zien. Deze maquette wordt tentoongesteld op het Makersfestival op zaterdag.

Samenwerken, onderzoeken, eten bereiden, productkennis, foodpresentatie, smaakontwikkeling, cultuurkennis, verkoop.

Marketing en communicatie

Marketing en communicatie

Leerlingen verzorgen de contentcreatie voor het Makersfestival. Ze maken filmpjes, doen interviews, fotograferen en ontwerpen posters, flyers en programmaboekje. Alles met als doel, een zo goed en aanstekelijk mogelijke informatievoorziening en verslaglegging over het Makersfestival.

Samenwerken, onderzoeken, organiseren, communiceren, interviewen, fotografie, videografie, montage, sociale media, schrijven, grafisch ontwerp.

Het Makersfestival is mede mogelijk gemaakt door: